O nama

o-nama-header

 

BTE d.o.o. je obiteljska firma nastala nakon nekoliko godina istraživanja i ispitivanja te probnog uzgoja nekoliko ljekovitog i medonosnog bilja. Sve je pokrenula odluka da se naši domaći i ekološki proizvedeni proizvodi ponude našem i stranom tržištu. Namjera nam je biti uzgajivač i proizvođač ljekovitog bilja te čajeva i pripravaka na bazi ljekovitog bilja i domaćeg izvornog meda.Objediniti proizvodnju u svim fazama te uključiti i ljude u samoj zajednici kroz dugoročne partnerske odnose i biti prepoznatljiv po beskompromisnoj kvaliteti.

Odnos prema genskom materijalu i namjera da se što više očuva naših starih autohtonih sorti bilja,voća i povrća uz dužno poštovanje i ljubav prema zemlji od koje sve i počinje.

Namjera nam je pratiti i promicati najnovije tehnologije i ideje koje su u skladu sa ekologijom i obnovljivim izvorima energije kao garancija prijateljskog odnosa prema okolini i budućim generacijama.

Potpuni naglasak na ekologiji ,ekološkoj proizvodnji svojih i proizvoda naših partnera i kooperanata ali i upotreba sredstava i tehnologije obrade i prerade u skladu sa prirodnim i ekološki prihvatljivim standardima.

Više o bilju koje uzgajamo

Timijan

TIMIJAN – (THYMUS VULGARIS)

Patuljasti grm koji naraste do 50 cm uvis, odrvenjelih i vrlo razgranatih stabljika. Listovi su duguljasto-okruglasti, na donjoj strani bijeli, na gornjoj glatki, a na rubovima zavijeni. Biljka ima snažan aromatski miris. Timijan voli suha sunčana mjesta. Njezina domovina su stjenovite vrištine i guštici u sredozemnom području. Farmakološki djelatni sastojci su derivati kavene kiseline (posebno ružmarinska kiselina), flavnoidi, triterpeni i eterično ulje s komponentama timolom, p – cimetnom i karvakrolom. Timol iz eteričnog ulja (do 50%) djeluje snažno protiv različitih bakterija, virusa i gljivica te potiče prokrvljenost kože. Timjan je biljka koja se koristi za dišne putove i za kašalj, zato što sprečava infekciju, umiruje grčeve i potiče izlučivanje sluzi. Koristi se za bronhitis, upalu pluća, astmu, upalu grla i sinusa. Može se koristiti kao čaj ili za inhalaciju kao eterično ulje.Timijan je jak antiseptik i antimikotik, pa se koristi za sve vrste infekcija (virusne, bakterijske i gljivične). Može se koristiti i kod problema sa želucem u kombinaciji s primjerice kamilicom. Eterično ulje se dobiva destilacijom pomoću vodene pare svježe majčine dušice rezane na početku cvatnje. Koristi se kao antimikotik i antiseptik, ali se može se dodati i u kupku gdje ima stimulirajuće djelovanje. Timijan može sadržavati i 5% eteričnog ulja. Timjan se koristi kao začin u cijeloj Europi, zbog specifičnog okusa, ali i sposobnosti da istovremeno pomaže probavi i ubija mikroorganizme. Okus mu je lagano gorak, a prikladan je za pikantna jela (juhe, variva, umaci) u različitim kombinacijama s mesom, ribom i povrćem.Izuzetan je i prirodan konzervans

MATIČNJAK – ( MELISSA OFFICINALIS)

Matičnjak je jedna od mnogih digestivnih biljaka, a neobično uspješno djeluje kao spazmolitik i suzbija vjetrove. Poput mnogih mirisnih biljaka uspješno djeluje na živčani sustav, smirujući i razvedravajući. Dobar je za probavne smetnje ako su povezane s anksioznošću i napetošću. Za iritabilni kolon i slične probleme kombinira se s gavezom, kamilicom i paprenom metvicom. Za gastritis i čireve na želucu kombinira se s gospinim bilje, končarom i sljezom.Matičnjak pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka jer potiče cirkulaciju istovremeno smirujući napetost. Može se koristiti kod anksioznih stanja i depresiju. Matičnjak je jedna od biljaka najslađeg okusa, te čini popularni čaj. Može se dodati u punčeve i voćne kupove jer im daje nježan miris limuna. Ulje matičnjaka koristi se u proizvodnji parfema. Matičnjak raste u planinskim područjima, a najbolje uspijeva na rahlom, suhom tlu, ali je dovoljno otporna da preživi gotovo svugdje.

Matičnjak